Plan- och bygglagen kräver att de flesta byggprojekt har en kontrollansvarig
Hösten, vintern och vårens KA-kurser innehåller bland annat de nya och förändrade reglerna i plan- och bygglagen. Det behövs fler certifierade kontrollansvariga och alltför få personer har hittills certifierat sig för att byggandet i Sverige ska fungera. Om det inte finns någon certifierad kontrollansvarig kan byggnadsnämnden i vissa fall inte besluta om bygglov.
Plan- och bygglagen gäller från och med den 2 maj 2011. Från och med 2013 är det obligatoriskt med en certifierad kontrollansvarig. Varför vänta med att bli kontrollansvarig - se till att certifiera dig.
Plan- och bygglagen ändrades radikalt redan 1995 och sedan dess har vi utbildat tusentals KA. I fortsättningen kommer utbildningen att vara fokuserad på den kontrollansvarige och dennes roll enligt PBL.
Vår nuvarande N och K-utbildning är på 3 dagar där tentamen genomförs under em. dag 3. Under kursdagarna behandlas de svåraste avsnitten, övriga avsnitt läser kursdeltagarna in själva. Kursen varvas med föreläsningar, övningsuppgifter och genomgång av kontrollplaner.
Boverkets förändringar; BBR19 trädde i kraft den 1 januari 2012 och därefter har BBR 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 och nu har den senaste BBR 29 trätt i kraft
Boverkets regelsamling EKS 11 gäller från den 1 juli 2019, från sept. 2022 gäller även tillägget i EKS 12. Den senaste förändringen i KA 4 gäller från den 2 maj 2011 samt med förändringar i KA5.
Till grund för nuvarande kursprogram ligger certifieringsorganens kravlista på kunskapskrav för en kontrollansvarig.
Under åren som gått har vi utvecklats till att bli ett av de dominerande utbildningsföretagen. Vi är tacksamma för en tidig kursanmälan och vid för få anmälningar förbehåller vi oss rätten att ställa in vissa kurser.
För tekniska frågor t.ex., hur blir jag kontrollansvarig, kontakta Håkan Jansson på mobiltelefon 070-2291805 eller på hakan@byggutbildarna.eu.
Platser, tider & priser
Kursort | Datum | Pris |
---|---|---|
Upplands Väsby |
16-18 december 2024 tentamen em. 18 dec. 2024 |
14900 kr |
Göteborg |
4-6 mars 2025 tentamen em. 6 mars 2025 |
14900 kr |
I kursavgiften ingår en gedigen kursdokumentation innehållande lagar, förordningar och föreskrifter.
Kostnaden för ISO 9001 och ISO 14001, AB 04, ABT 06 och ABS 18 tillkommer.
I kursavgiften ingår ett ordinarie tentamenstillfälle (dag 3).
I kursavgiften ingår även ett väl genomarbetat kompendium med övningsfrågor samt kaffe och lunch.
Alla priser är exkl. moms
Kursprogram & föreläsare
Dag 1 - 9.00 - 16.30
- Boverkets föreskrifter om certifiering av kontrollansvariga KA4 och KA5
- Certifieringsföreskrifter för sakkunniga
- Plan- och bygglagen (2010:900) samt plan- och byggförordningen (2011:238)
- Kontrollplaner och det senaste om riskanalyser.
- Översiktlig genom gång av övriga lagar, föreskrifter och övningsfrågor
Dag 2 - 8.30 - 16.30
- Boverkets bygg- och konstruktionsregler - t.o.m. BBR 29 samt EKS11 och EKS12, hissar, ventilation och ytterligare ett antal föreskrifter.
- Lagen om färdigställandeskydd
- Allmänna bestämmelser AB04, ABT06, ABS18.
Dag 3 - 8.30 - 17.00
- Kvalitets- och miljösäkring enligt ISO 9001:2015 och 14001:2015
- Delar av Miljöbalken och Arbetsmiljölagen
- Vad gäller inför tentamen
- Tentamen mellan 13.00-17.00
Håkan Jansson
Håkan har varit verksam och arbetat med utbildning inom bygg- och installationsbranschen sedan 1981. Håkan började med utbildning och utbildningsfrågor i företaget Bygginfo som numera ingår i Svensk Byggtjänst. Kärnverksamheten för Byggutbildarna Håkan Jansson AB är utbildning inom områden som KA-kontrollansvariga, OVK-funktionskontrollanter inom ventilation, sakkunnigutbildning bl.a skyddsrumssakkunnig, brand, BBR, PBL-frågor, internutbildningar mm.
Kursvillkor
Anmälan kan göras via denna hemsida eller på telefon
0300-60180
Kursbekräftelse skickas ut inom några dagar från det att vi fått din kursanmälan.
Kallelse till kursen med uppgifter om tider och plats skickas ut ca 10 dagar före kursstart.
Kontakta oss om du vill ha särskild mat, t ex vegetarisk mat eller glutenfri mat.
Du kan avboka ditt kursdeltagande fram till 15 dagar före kursstart. Därefter debiteras full kursavgift vid avbokning. Detsamma gäller om du uteblir från kursen.
Vi är tacksamma för din kursanmälan snarast – dock senast två-tre veckor före kursstart.
Alla priser är exkl. moms
Om kontrollansvarig
Grundkurs N/K
Funktionen kvalitetsansvarig infördes i plan- och bygglagen under 1995 och från den 2 maj 2011 var det dags att införa begreppet kontrollansvarig. Från 2013 ska byggherren anlita certifierade kontrollansvariga.
En kontrollansvarig ska finnas för den kontroll som avses i 10 kap plan- och bygglagen. Den kontrollansvariges uppgifter är bland annat att se till att arbetet kontrolleras enligt den kontrollplan som byggnadsnämnden fastställer. Boverket skriver bland annat att den kontrollansvarige ska tillsammans med byggherren ta fram ett förslag till kontrollplan. KA ska se till att kontrollplanen följs och att nödvändiga kontroller utförs. Den kontrollansvarige ska närvara vid tekniskt samråd, besiktningar och andra kontroller samt vid byggnadsnämndens arbetsplatsbesök. KA ska också dokumentera sina byggplatsbesök, notera iakttagelser som kan vara av värde vid utvärderingen inför slutbesked och ge ett utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för slutbesked. Den som ska jobba som kontrollansvarig enligt plan- och bygglagen, PBL (2010:900) måste vara certifierad. Kontrollansvarig ska också ha kännedom om upphandling och vara väl insatt i avtal såsom AB ABT ABS.
Om tentamen
För att bli certifierad kontrollansvarig måste du göra ett skriftligt prov (tentamen) som visar att du har kunskap om bl a bygglagstiftning, byggregler, kvalitetssäkring och entreprenadjuridik.
Det är certifieringsorganen som bestämmer vad du ska kunna. Du kan läsa om kraven i ”om certifiering”.
En godkänd tentamen tillsammans med tillräcklig praktisk erfarenhet och rätt skolutbildning innebär att certifieringsorganen godkänner dig som Kontrollansvarig.
Frågor: Övningsfrågor delas ut i samband med kursgenomförandet men före tentamen. Skrivtiden för provet är 4 timmar.
Endast tentamen. Pris 3 000 kr ex. moms
Om certifiering
Funktionen kvalitetsansvarig, KA, infördes 1995 i plan- och bygglagen. Enligt plan- och bygglagen är det från och med den 2 maj 2011 Kontrollansvarig som gäller.
De certifieringsorgan som godkänner och certifierar Kontrollansvarig är bl.a. RISE och Kiwa Sverige AB. Certifieringen görs både utifrån den senaste utgåvan av Boverkets föreskrift, KA4, och utifrån de EU-standarder som reglerar certifieringsverksamheten.
En kvalitetsansvarig på N och K-nivå blir certifierad om hen uppfyller kraven i KA 4 / KA5 och certifieringsorganens krav. Litteraturförteckning hittar du på certifieringsföretagens hemsidor.